Followers

Friday, 22 February 2013

Kesah Khalid MB Selangor Yang Degil Dan Bebal ??!!Selangor ohh Selangor, lepas air bermasalah, kali ni letrik pulak. Macam mana Khalid jaga Selangor ni? Habis semua bermasalah. Kalau air takdak, letrik takdak, nanti Selangor serupa kembali ke zaman batu la nampaknya.

Entah kenapa PKR Selangor menghalang pembinaan pencawang letrik tersebut. Mungkin mereka merancang untuk mensabotaj Loji Langat 2 bila siap nanti. Sebab Loji Langat 2 akan memerlukan tenaga letrik yang banyak.

Bila tidak cukup bekalan letrik, Loji Langat 2 gagal untuk berfungsi dengan baik. Begitu busuk dan jijiknya perangai PKR Selangor ni. Biar pun ianya akan menyusahkan rakyat, janji kepentingan mereka untuk menghalang pembinaan Langat 2 tercapai.

PKR Selangor menghalang TNB dari membina pencawang baru. Pencawang tersebut hanya membabitkan laluan sejauh satu kilometer sahaja di Rawang bagi mengalirkan 1,000 megawatt (MW) tenaga elektrik dari stesen janakuasa baharu di Manjung, Perak ke Lembah Klang.

Mengikut Naib Presiden (Penghantaran) TNB, Datuk Rozimi Remeli, "Jika pencawang tersebut gagal dibina, ini bukan sahaja menyebabkan krisis tenaga tetapi menjejaskan operasi bekalan air Loji Langat 2.

"Ini kerana bekalan tenaga elektrik dari Manjung itu akan dihantar ke projek talian TNB Mahkota Cheras sebelum diagihkan kepada beberapa kawasan lain termasuk membekalkan elektrik bagi membolehkan Loji Langat 2 beroperasi kelak," katanya.

Malah TNB memberitahu, Kerajaan Negeri Selangor juga gagal memberi kerjasama dengan baik dalam mencari tempat untuk TNB menambahkan pencawangnya di kawasan yang memerlukan.

Jika berlaku sesuatu yang melibatkan kekurangan tenaga untuk menyalurkan bekalan letrik, pasti Kerajaan Negeri Selangor akan menyalahkan TNB dan meminta TNB bertanggung jawab, sedangkan semua punca masalah ini adalah kegagalan Kerajaan Negeri menyediakan tempat untuk TNB menambah pencawangnya.

Hal ini sama seperti masalah yang dihadapi Syabas. Sekatan Kerajaan Negeri Selangor terhadap CAPEX Syabas dan kegagalan menyelesaikan hutang, telah menyebabkan Syabas gagal dalam membaik pulih NRW (masalah pembaziran air disebabkan kerosakan) di kawasan sekitar Selangor yang bermasalah.

Akibatnya, bila pam di rumah pam rosak disebabkan terlebih kerja, Syabas pula disalahkan 100% dengan pelbagai tuduhan. Selamatlah Kementerian (Kettha) bertindak cepat dengan membina paip pintasan bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Kalau tak, sampai sekarang la penduduk di Wangsa Maju kena angkut air hari-hari. Semuanya disebabkan kedegilan Khalid dan Kerajaan Negeri Selangor untuk bekerjasama dengan Syabas dalam operasinya menyelia air di Selangor.

Benarlah kata Peter Chin, Khalid memang susah untuk diajak berbincang. Sudah la bebal, bodoh ditambah sombong pulak tu. Kalau perkara ini diteruskan, nampak gaya, penduduk Selangor akan menghadapi dua masalah besar kelak.

Air dan letrik, bila dua keperluan manusia masakini sudah tidak ada. Apa penduduk Selangor nak buat? Nak tengok saja? Atau nak bersabar dengan manusia bernama Khalid Gagap ni?

Disebabkan kebodohan dan kedegilan Khalid, rakyat Selangor bakal menjadi mangsa. Disebabkan kesombongan PKR Selangor, ia bakal menyusahkan rakyat kelak. Alamatnya, Selangor negeri maju, kembali la menjadi seperti zaman batu. 

Bersediakah rakyat Selangor menghadapi semua ini? 


UrukHai.